Na osnovu člana 15. Ustava Republike Srbije (“Sl. glasnik RS“ br. 98/2006), članova 3. i 39. Zakona o ravnopravnosti polova (“Sl. glasnik RS“ br. 104/2009) i Zaključka Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva, 26.10.2016 godine, odbornice Skupštine grada Pančeva osnovale su

ŽENSKU ODBORNIČKU MREŽU SKUPŠTINE GRADA.

Cilj osnivanja Ženske odborničke mreže je udruživanje odbornica Skupštine grada Pančeva iz različitih političkih partija, radi unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja žena u gradu Pančevu.

Odbornice Skupštine grada Pančeva se udružuju sa ciljem da svojim zajedničkim radom u Skupštini grada Pančeva otvore teme od posebne važnosti za građanke Pančeva. Ovo se posebno odnosi na oblasti političkog i javnog života, zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i zapošljavanja, porodične odnose, kulturu, sport i medije, u skladu sa nadležnostima lokalne samouprave.

Odbornice Skupštine grada Pančeva će zajednički, u skladu sa svojim interesovanjima, učestvovati u radu Ženske odborničke mreže koja će svoj rad i ciljeve usmeriti ka rešavanju problema građanki Pančeva, a u skladu sa postojećim okvirom za unapređenje rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji i u koordinaciji sa planovima i radom Ženske parlamentarne mreže Skupštine Republike Srbije i Ženske parlamentarne mreže Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Od ukupno 21 odbornice njih 16 je svojim potpisom dalo saglasnost za osnivanje Ženske odborničke mreže, dana 26.10.2016. godine.