Zorana Mihajlović: Spreman Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti biti prosleđen Ministarstvu za rad na doradu. Ona je istakla da zakon ima društveni konsenzus i da veruje da Ministarstvo rada neće biti potrebno mnogo vremena da reše probleme koji sada postoje.

Podpredsednica Vlade Srbije i Predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, kazala je da joj je drago što je nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti sačuvan od toga da se vrati na početak, ali da nisu uspeli da se Nacrt nađe na sednici Vlade zbog mišljenja Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, da postoje problemi u implementaciji zakona. Kako je kazala problema u implementaciji zakona nema, kao i da kvota od 40 odsto za učešće žena u državnim organima upravljanja i rukovođenja, u odnosu na 30 koliko je sada propisano, nije veliko pomeranje.

– Svesna toga da je to vrlo važno za svakog muškarca i ženu i za dečake i devojčice i građane i građanke ove zemlje, ja više kao ovlašćeni predlagač nacrta Zakona o rodnoj ravnoravnosti, ovaj zakon neću slati više na odbore u Vladi Srbije. Prosto, ovaj nacrt koji je propremljen i urađen, predaću Ministarstvu rada i ministru rada, da onaj segment koji smatraju problematičan, a to je kako kažu implementacija, da taj deo Zakona dorade i da nema problema u implementaciji – rekla je Zorana Mihajlović podpredsednica Vlade Srbije.

Nacrt Zakona o rodnoj ravnoravnosti, treba da pomogne da Srbija postane moderna i uređena zemlja, kaže Zorana Mihajlović. Kako je kazala, veruje da Ministarstvu rada neće biti potrebno mnogo vremena da reše probleme.

– Tim koji je radio na ovom zakonu, već nekoliko godina, je stručan, vredan, odgovoran i vrlo povećen. Budući da smo sve završili i ima društveni konsenzus kada govorimo o ovako veliko mi važnom zakonu, verujem da Misnistarstvu rada neće biti potrebno mnogo vremena i da će taj problem u implementaciji, kako kažu moći brzo da urede i reše. I da ćemo zaista što pre ga imati ne smao na sednici Vlade, nego vrlo brzo i u pralamentu da čujemo šta kažu poslanice i poslanici. Da će se napraviti nova era u onome što se zove rodna ravnopravnost – objasnila je Mihajlović.

Zorana Mihajlović je kazala da potpuno podržava da ministar rada sedne i da učini sve što može kako bi zakon bio kvalitetniji i da nema problema u implementaciji i dodala da rok za donošenje zakona više ne zavisi od nje. Mihajlovićeva je ukazala da ne veruje da će biti moguće uraditi suštinske promene u zakonu i rekla da ne vidi da postoje određeni sukobi između nje i Ministarstva rada.

Preuzeto sa: http://rtvpancevo.rs

Najnovije vesti