Prvi nasilnik udaljen iz stana po novom zakonu

Primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici započela je danas, a prva hitna mera udaljavanja nasilnika iz stana izrečena je u Pančevu, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburović je objasnila da je u prvim satima primene novog zakona, policajac u Pančevu izrekao nasilniku hitnu meru udaljavanja iz stana, a da je javni tužilac na osnovu procene rizika predložio da sud produži tu meru na 30 dana.

Nasilnika je policiji prijavila supruga.

„To pokazuje da se Zakon itekako primenjuje“, rekla je Kuburović i dodala da prekršajni sudovi u slučaju da nasilnik ne poštuje hitnu meru koja mu je izrečena, mogu da izreknu kaznu zatvora u trajanju od 60 dana.

Podsetimo, poslanici Skupštine Srbije novembra su usvojili Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kojim je između ostalog omogućeno udaljenje nasilnika iz kuće.

Za Zakon o sprečavanju nasilja u porodici glasalo je 147 poslanika, niko nije bio protiv, šest je bilo uzdržano, a isto toliko poslanika nije glasalo.

Ovim zakonom omogućeni su privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja, kao i formiranje zajedničkog tela – Grupe za koordinaciju i saradnju. Ovim telom omogućen je koordinisan rad i saradnja javnih tužilaštava, Policije i centara za socijalni rad.

Ciljevi donošenja Zakona je da se urede organizacija i postupanje državnih organa i ustanova i time omogući delotvorno sprečavanje nasilja u porodici i brža, blagovremena i delotvorna zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici.

O slučajevima nasilja u porodici vodiće se evidencija. To je, po novom zakonskom rešenju, dužnost policijske uprave, osnovnog suda, osnovnog javnog tužilaštva i centra za socijalni rad.

Preuzeto sa: https://insajder.net

Najnovije vesti