Otvoren Centar za osnaživanje žena

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, otvorila je danas Centar za osnaživanje žena žrtava porodičnog nasilja u Sremskoj Mitrovici, drugi ovakvog tipa u Srbiji, saopštilo je ministarstvo.Mihajlovićeva je podsetila da je prošle godine prisustvovala otvaranju sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici, u kojoj je za godinu i po dana pomoć potražila 51 žrtva porodičnog nasilja, ali da se otvaranjem Centra za osnaživanje žena pravi važan korak

Zaštita žena žrtava nasilja počinje u sigurnoj kući, ali se završava tako što ćemo pomoći ženama da se obuče, edukuju i ekonomski osnaže, jer samo ekonomski nezavisna žena je slobodna žena, izjavila je Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je istakla i da se nada da će novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro biti usvojen, s obzirom na to da posebnu pažnju posvećuje borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

– Borba protiv nasilja započinje od malih nogu, kroz rad sa dečacima i devojčicama u porodici, vrtiću i školi. Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti pažnju posvećuje upravo prevenciji, jer naš cilj je da stvaramo nenasilno društvo – rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala i da je važno da uskoro bude usvojen i Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji će omogućiti formiranje ekonomski održivih socijalnih preduzeća.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice, istakla je da je otvaranje Centra za osnaživanje žena dobar primer kako država, lokalna samouprava i nevladin sektor mogu da sarađuju. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pomoglo je sa 10 miliona dinara rekonstrukciju sigurnih kuća u Srbiji

Preuzeto sa:  http://rtvpancevo.rs

Najnovije vesti