MUP neće iznositi bezbednosne procene za Paradu ponosa

Državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković izjavila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova neće izlaziti u javnost sa bezbednosnim procenama u vezi sa najavljenom Paradom ponosa u Beogradu i dodala da je policija uvek spremna da obezbedi sve događaje u Srbiji.

Biljana Popović Ivković je Tanjugu rekla da priželjkuje da dođe vreme da više niko ne postavi pitanje policijske zaštite i bezbednosnih procena.

„Srbija je otvoreno i tolerantno društvo, koje poštuje različitosti i to tako treba da bude i ubuduće“, rekla je Popović Ivković.

Naglasila je da je policija uvek spremna za sve događaje koje obezbeđuje.

Na otvaranju dvodnevne konferencije „Zajedno protiv diskriminacije“, Popović Ivković je poručila da se u Srbiji diskriminacija, mržnja i nasilje prema LGBT osobama ne tolerišu, a partnerstvo policije i LGBT zajednice doprinelo je da se bezbednost i poštovanje ljudskih prava te populacije unapređuju iz godine u godinu.

Popović Ivković je rekla da je Srbija danas, u odnosu na neka prethodna vremena, daleko otvorenija prema LGBT zajednici.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je u potpunosti posvećeno saradnji i preduzima sve zakonske mere kako bi pripadnike LGBT zajednice zaštitilo i učinilo da se oni osećaju bezbedno“, kaže Popović Ivković i ističe da su svim građanima zagarantovana jednaka prava i slobode, te da je svaki vid diskriminacije apsolutno nedopustiv.

U okviru projekta „Zajedno za unapređenje položaja LGBT osoba u Srbiji“, koji sprovodi Udruženje građana Labris, u sedam gradova u Srbiji formirane su lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama, a u tim telima predstavnike ima i MUP.

„Time želimo da pružimo punu podršku LGBT osobama, ali i da damo svoj doprinos u izgradnji društva u kome su pluralizam, tolerancija, solidarnost i borba protiv diskriminacije najznačajnije vrednosti“, naglasila je Popović Ivković.

Kako je rekla, policijski službenici u obavljanju svog posla su dužni da uvek postupaju profesionalno, odgovorno i humano i da poštuju ljudsko dostojanstvo, čast i ugled svakog građanina, te da je policija tu da služi zajednici i građanima, da osigura bezbednost i zaštitu prava, bez obzira na različitosti.

„Zato smo pokrenuli niz aktivnosti kako bismo podigli svest policijskih službenika o poštovanju prava, naročito manjina, u koje spadaju i pripadnici LGBT populacije“, kaže Popović Ivković.

Navela je da je jedan od prioriteta MUP-a rad policije u zajednici i istakla da će kroz jačanje međusobnog poverenja biti identifikovani i rešeni bezbednosni problemi.

Ona je pozvala organizacije civilnog društva i LGBT populaciju da nastave uspešnu saradnju i zajednički daju doprinos unapređenju ljudskih prava.

Vasiljević: Najveći iskorak učinila policija

Jelena Vasiljević iz Labrisa je rekla da je najveći iskorak, kada je reč o zaštiti LGBT populacije, učinila policija.

Navela je da su u policiji uvedeni oficiri za rad sa LGBT zajednicom u svim gradovima i da se redovno radi na edukaciji zaposlenih na ove teme, te istakla da je lični angažman Biljane Popović Ivković doprineo boljem razumevanju čitavog sistema policije i LGBT zajednice.

Kaže da su u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru formirane lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i zaštitu LGBT osoba, te da su ti gradovi u regionu prvi po tome da su multisektorski umrežene institucije koje rade na poboljšanju položaja LGBT zajednice na lokalu.

„Najveći otpor, nažalost, jeste u sistemu obrazovanja gde preporuke Poverenice za zaštitu ravnopravnosti još nisu usvojene ni sprovedene“, kaže Vasiljević.

U nastavku konferencije u Palati Srbija održane su projekcije filmova „Biti LGBT osoba u Srbiji“ i „Zajedno“.

Izvor: http://www.rts.rs

Najnovije vesti