Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen i u Pančevu

Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine Pančeva i udruženja osoba sa različitim vrstama hendikepa obeležili su večeras u pančevačkoj dvorani „Apolo“ Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Članovi ovih udruženja predstavili su se sugrađanima izložbom svojih radova i pozorišnom predstavom koja je bila odlično posećena.

Pančevo je jedan od gradova koji godinama kontinuirano poklanja veliku pažnju osobama sa invaliditetom, zahvajujući i radu Saveta za rodnu ravnopravnost lokalne Skupštine.

„Poenta svega ovoga je da budemo zajedno danas, da pošaljemo poruku da smo i mi tu, da imamo drugačije potrebe i da ćemo se za njih boriti, ali da samo ako budemo znali koje su te naše potrebe možemo zajedno i da ih zastupamo“, rekla je Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

Suština rada ovih udruženja je da pruže neophodnu podršku svojim članovima kako bi se osećali delom društva, ali i da se oni međusobno pomažu.

„Mi u radnom centru pravimo dekupaž, nakit i radimo na razboju tako što pravimo šalove. Sem toga posećujemo muzeje, idemo na pozorišne predstave…“, izjavio je Nemanja Jović, Udruženje mladih s posebnim potrebama „Na pola puta“.

Članovi Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba izveli su pred punim gledalištem adaptaciju šekspirovog Romea i Julije bez greške i oduševili publiku. Ne čudi, jer su s velikom energijom i željom spremali ovu predstavu.

„To je za njih izuzetno važno. Oni su tako predano radili na predstavi, videlo se da im je jako bitno“, saopštila je Mirjana Adamov, predsednica Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba.

Invaliditet je pre svega pitanje ljudskih prava, a Pančevo je grad u kome su razbijene predrasude o osobama, mišljenje je stručnjaka.

„Mislim da smo mi radeći sve ove godine zajedno, i struka i osobe sa invaliditetom i Gradska uprava, uspeli da neke predrasude razbijemo. I da više ne postoji onaj pristup osobama sa invaliditetom iz pozicije sažaljenja“, izjavila je Dobrila Jovanović, defektolog.

Iako je u gradu dosta toga urađeno, pred nekim ustanovama nedostaju rampe.

„Grad mora malo više pažnje da pokloni prilazima za osobe sa invaliditetom, kako bi svaka invalidna osoba imala pravo da ode i u pozorište, kao i da uđe u gradski prevoz, jer nemamo vozilo koje bi prevozilo takve osobe“, saopštila je Gordana Stričević, Udruženje osoba sa multiple sklerozom.

Milica Todorović je obećala da će iduće godine lokalna vlast još više pažnje posvetiti problemima ovih sugrađana.

Preuzeto sa: http://www.rtv.rs/sr_lat/

Najnovije vesti