Grad Pančevo u kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama – Narodni muzej osvetljen narandžastom bojom

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas, 25. novembra, uz podsećanje da je potrebno zajedničko delovanje kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja i svakog drugog oblika nasilja.

Od početka godine u porodičnom nasilju stradalo je 26 žena, a pre samo četiri dana u Pančevu nevenčani suprug tridesetogodišnje B. M. ubio je mladu ženu nožem, i to na njen rođendan. Još jedan šamar društvu i sistemu i potvrda da je nasilje u našem društvu i te kako prisutno.

„Nasilje je ulavnom nevidljivo, sve dok se ne desi nažalost tragičan ishod kakav se desio u našem gradu. O tome treba da govorimo stalno, da podižemo svest ljudi da se nasilje dešava i to najčešće u partnerskim odnosima. Žene trpe nasilje iz raznih razloga – ne mogu da ga prepoznaju, ne znaju kome da se obrate, društvo često diskriminiše žene koje su žrtve nasilja,  a i dalje postoje društveni stereotipi koji ne pomažu ženi već više ohrabruju nasilnika da nastavi da istrajava u nasilju“, kaže Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva.

Naš grad se danas pridružio međunarodnoj kampanji i jedan objekat u gradu – Narodni muzej u narednih šesnaest dana, koliko traje kampanja protiv nasilja nad ženama, biće osvetljen narandžastom bojom, koja je simbol Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nemanja Rotar, gradski većnik za kulturu ocenio je da je Pančevo civilizovana i kulturna sredina, koja zna da prepozna i odgovori na ovaj međunarodni poziv. On je dodao da lokalna samouprava radi na rešavanju problema nasilja i podržava aktivizam sugrađaniki koje se bore za afirmaciju položaja žena u društvu.

Milica Todorović kaže da je narandžasta boja simbol svetle budućnosti, koja će poslati prouku da žene i devojčice moraju da izađu iz ropstva, što nasilje i jeste.

Ona se osvrnula i na nedavno ubistvo koje se desilo u Pančevu i ocenila da je takvom tragičnom ishodu najverovatnije prethodio neki vid nasilja, koji možda žrtva nije prepoznala, a ni nasilnik možda nije bio svestan da ga vrši.

„Upravo je tu uloga institucija da ukazuju na to šta je nasilje i da rade na prevenciji. Sistem postoji, zakoni postoje, ali na svima nama je da učestvujemo u ovoj velikoj borbi. Savet za rodnu ravnopravnost i Ženska odbornička mreža u našem gradu dugi niz godina na ovoj temi, ukazujemo na ovaj vid diskriminacije, ali očigledno je to nedovoljno i u narednom periodu moramo da nastavimo time da se bavimo. Da podignemo svest o tome šta je nasilje i da ga ne treba trpeti, kao i da svako od nas mora ga prijavi“, zaključila je naša sagvornica.

U Pančevu postoji protokol o saradnji svih nadležnih lokalnih insitucija koji postupaju u slučajevima nasilja, i prema rečima predsednice Saveta za rodnu ravnopravnost, on se poštuje, ali svakako saradnja između njih, prema njenim rečima, mogla bi biti još bolja.

Milica Todorović je napomenula i da je Grad Pančevo bio treći grad u Srbiji po broju slučajeva porodičnog nasilja, zbog čega je pre pet godina i otvorena Sigurna kuća, kao SOS telefon – 0800 100 113.

U okviru 16 dana aktivizma, u našem gradu biće organizovano nekoliko akcija. U osnovnim školama biće sprovedena edukacija među đacima o prevenciji nasilja, a 9. decembra, u Gradskoj biblioteci biće otvorena jedinstvena Ženska biblioteka, u kojoj će se naći preko 100 publikacija o rodnoj ravnopravnosti, ljudskim pravima, magrginalizovanim grupama. Tokom decembra planirana je i podela propagandnog materijala o nasilju velikom broju građanki i građana u saradnji sa nekim od javno- komunalnih preduzeća.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici postignut značajan napredak u efikasnom odgovoru države na pojavu nasilja i istakla značaj kvalitetne saradnje nadležnih državnih organa u suzbijanju nasilja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je od početka početka Zakona o sprečavanju nasilja u porodici početkom juna pa do 15. novembra, policija izrekla 10.504 hitne mere zabrane kontakta i prilaska žrtvi nasilja, odnosno udaljavanja nasilnika iz stana.

Odlukom UN iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, u znak sećanja na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistva sestara Mirabal, političkih aktivistkinja u toj zemlji.

Preuzeto sa:  http://www.panpress.rs/

Najnovije vesti