Dan protiv nasilja nad ženama obojio Narodni muzej

Svetski dan borbe protv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra. Pančevo se priključilo svetskoj akciji podizanja svesti građana o ovom problemu, pa će narednih šesnaest dana zgrada Narodnog muzeja u našem gradu biti obasjana svetlom narandžaste boje.

Aktivizam protiv nasilja nad ženama i kampanja „16“ dana aktivni su i u našem gradu. Počevši od 25. novembra, međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, sve do 10. decembra, međunarodnog dana ljudskih prava, zgrada Narodnog muzeja u Pančevu osvetljena je narandžastom bojom, u cilju skretanja pažnje sugrađana na jedan od gorućih problema društva, što jeste nasilje nad ženama. Ovim potezom Pančevo se priključilo akciji u kojoj učestvuje veliki broj gradova Evrope, ali i sveta.

– Simbolično smo, kao Grad, smo osvetlili najlepšu zgradu u Pančevu narandžastom bojom, koja jeste boja ove međunarodne kampanje. Pančevo, kao jedna ozbiljna, civilizovana i kulturna sredina zna da odgovori na jedan ovakav međunarodni poziv i kao grad koji ima ozbiljnu reputaciju obećali da ćemo se boriti protiv nečega što treba da se iskoreni – izjavio je Nemanja Rotar, član gradskog veća.

Milica Todorović, iz Saveta za rodnu ravnopravnost skupštine Grada Pančeva, kaže da žene moraju dobro da se informišu, kako bi prepoznale nasilje, znale da reaguju na pravi način i obratile se odgovarajućim institucijama.

– Nasilje nad ženama je, uglavnom, nevidljivo, sve dok se ne desi tragičan ishod, kao što smo, nažalost, imali primer u našem gradu. Stalno treba govoriti da postoji nasilje i da podižemo svest ljudi da ne sme da se dešava. Statistički znamo da nad ženama nasilje vrše njihovi partneri, da žene trpe nasilje iz raznih razloga, možda zato što ne znaju šta je nasilje i ne mogu da prepoznaju, možda zato što ne znaju kome treba da se obrate – izjavila je Milica Todorović iz Saveta za rodnu ravnopravnost.

Za vreme kampanje „16 dana“ beležava se Dan borbe protiv nasilja nad ženama, Dan borbe protiv AIDS-a, Dan osoba sa invaliditetom, godišnjica montrealskog masakra i Dan ljudskih prava i sve vreme će zgrada Narodnog muzeja biti obasjana narandžastom rasvetom. Ukoliko Vi, ili neko u vašoj porodici trpi bilo koji vid nasilja za pomoć se možete obratiti na broj 0800/100-113.

Preuzeto sa:  http://rtvpancevo.rs/

Najnovije vesti