Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra, u Gradskoj biblioteci Pančevo otvoren je “Ženski kutak”. Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se širom sveta kao manifestacija koje treba da ukaže na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca. Ovom prilikom u Gradskoj biblioteci donirane su publikacije na temu ljudskih prava i prava diskriminisanih društvenih grupa

Kao podsetnik da svako ima pravo na život, slobodu i sigurnost, širom sveta obeležava se, 10. decembra, Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan obeležava se od 1950. godine, dve godine nakon što je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Milica Todorović predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost napomenula je da se situacija u oblasti ljudskih prava u zemlji neprekidno poboljšava, ali da su ranjive grupe i dalje diskriminisane.

„Svi ljudi rođeni su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima“ istakla je Jelena Stojković Sokolović zaštitnica građana u Pančevu i dodala da 10. decembar treba da podseti da svako, bez izuzetaka, ima pravo na život, slobodu i sigurnost.

Povodom ovog dana, Savet za rodnu ravnopravnost donirao je Gradskoj biblioteci publikacije na temu ljudskih prava i prava diskriminisanih društvenih grupa.

U Srbiji su među najugroženijim kategorijama kada je reč o preprekama u ostvarivanju osnovnih prava izdvajaju žene, osobe sa invaliditetom i pripadnici LGBT populacije.

Preuzeto sa:   http://rtvpancevo.rs/

Najnovije vesti